Kontaktirajte nas
Ured Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
szbor.os{at}gmail.com
Uredovno radno vrijeme: prema prethodnoj najavi
Back

Osječko Ljeto Mladih

OSJEČKO LJETO MLADIH

Studenti, tada upisani u prvu godinu studija 1980. godine, prvi su posjetitelji OLJM-a – to najbolje prikazuje koliko je duga tradicija održavanja ovog kultnog studentskog festivala u gradu na Dravi, koji ima povijest održavanja dugu već 40. godina, a uz Osječku ljetnu noć slovi za najstariju manifestaciju u najvećem slavonskom gradu i najstariju netradicijsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske.

Osječko ljeto mladih započinje 1980. godine u sklopu Osječkog turističkog ljeta. Već iduće godine tj. 1981. postaje službena manifestacija koju organizira Studenski centar. Ideja je bila da se Osječkim ljetom mladih pokriju dani mjeseca srpnja kada i nema nekih većih manifestacija i događanja u gradu Osijeku. Tokom godina moglo se vidjeti kako je sama manifestacija poprimala sve veći obujam, tako da već 1986. godine po prvi puta traje dva mjeseca i to 1. srpnja pa do 31. kolovoza, a iduće godine čak dva i pol mjeseca i to od 14. lipnja do 23. kolovoza.

Već 1985. godine na Osječkom ljetu mladih osim glazbenog programa imamo izvedbu i kazališnog, filmskog, književnog i likovnog programa, a od 1988. godine program je upotpunjen i umjetničkom radionicom za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

Svake godine manifestacija je privlačila sve veći broj posjetitelja i sudionika. Dolazile su glumačke skupine iz Zagreba i Dubrovnika te razni glazbeni bendovi iz cijele hrvatske. Zanimljivo je istaknuti da Osječko ljeto mladih nije prestalo sa radom ni za vrijeme domovinskog rata te tako nailazimo na Osječka ljeta 1990., 1991., 1993., 1994., iz ovih brojki se vidi da 1992. nije bilo Osječkog ljeta iz razloga što se te godine Studentski servis na godinu dana iz Osijeka preselio u Zagreb. Godine 1999. Osječko ljeto mladih prelazi u organizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku uz koncept sličan prijašnjima, raznolike vrste programa i aktivnosti za mlade – umjetnost, glazba, film, ples i dr.

Od tada se Osječko ljeto mladih nije se održalo jedino 2020. i 2021. godine zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, tako da se 40. Osječko ljeto mladih održava 2022. godine.

Imate pitanje?
Javite nam se.

Ova web stranica pohranjuje kolačiće na vašem računalu. Pravila Privatnosti