U Osijeku održana druga debata „Ja EUropljanin?“

Osijek, 26. siječnja 2018. – Nakon uspješne prve studentske debate pod nazivom „Ja EUropljanin?“ održane u prosincu prošle godine u Zagrebu, sinoć je na osječkom Ekonomskom fakultetu održana i druga iz ciklusa planiranih debata. Osječki studenti, zajedno s izlagačima, stručnjacima za EU i europske poslove, raspravljali su o općem postojanju europskoga identiteta, teretu povijesti koji se nameće između nacije i Europe, postojanju europskoga građanina drugog reda te opcijama hrvatskih studenata u razvitku i daljnjem širenju kolektivnoga europskog identiteta.

Kako bi hrvatskim građanima i prvenstveno studentima približili Europsku uniju i podigli razinu informiranosti, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, zajedno s Hrvatskim studentskim zborom, Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu, saborskim Odborom za europske poslove i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj te partnerima Uberom i agencijom Maksima komunikacije organizirali su već drugu iz ciklusa planiranih studentskih debata pod nazivom „Ja EUropljanin?“ s temom europskoga identiteta.

Osječki studenti sudjelovali su u vrlo konstruktivnoj raspravi s izlagačima – saborskim zastupnikom Domagojem Ivanom Miloševićem, prodekanom za poslijediplomske studije i međunarodnu suradju na osječkom Pravnom fakultetu Tunjicom Petraševićem, docentom na osječkom Ekonomskom fakultetu Draženom Ćućićem, bivšim osječkim dogradonačelnikom Vladimirom Hamom i glavnim urednikom Glasa Slavonije Bojanom Divjakom. Postavljala su se pitanja o tome što je to nacionalni, a što europski identitet, postoji li uopće europski identitet, tko se danas osjeća kao Europljanin, postoje li europski građani drugog reda, je li Europska unija podbacila u širenju europskoga identiteta te mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet.

Premda različitih stajališta, i studenti i gosti debate složni su kada je u pitanju odnos nacionalnog i europskog identiteta. Europski identitet postoji premda je to koncept koji je još uvijek u razvoju, on je samo dopuna, nikako zamjena nacionalnom identitetu.

Hrvatski studenti, što je jedan od ključnih ciljeva organizacije i ovog ciklusa debata, trebaju osvijestiti svoju snagu, svoju odgovornost za vlastitu budućnost, poticaj za što snažniji društveni angažman jer će kroz taj društveni angažman izravno odlučivati o vlastitoj budućnosti – rekao je Domagoj Ivan Milošević, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, nakon kvalitetne rasprave s osječkim studentima.

Na provedbu debate osvrnuo se i Stjepan Ćurčić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, ujedno i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku: – Možemo biti zadovoljni kvalitetom debate. Sretan sam što su naši studenti pokazali ne samo zanteresiranost za temu europskog identiteta, već i iznimnu pripremljenost i poznavanje materije. Ovo nam je samo poticaj da i dalje nastavimo organizirati debate, poticati raspravu, ali i aktivizam među mladima.

Nakon Zagreba i Osijeka, u planu je da se debate o pitanjima vezanim za Europsku uniju, njezinu budućnost i položaj Hrvatske unutar Unije održe još i u Splitu, Rijeci i Mostaru.