Studenti oživjeli atraktivan prostor

U Manježu održana praizvedba predstave “Princ Eugen” za 10. rođendan Akademije. Osim što je održana u petak, 12. lipnja u 21 sat, predstava će biti izvedena i 5. srpnja u Rektoratu, na OLJK-u.

Prije deset godina, točnije 2004. upisana je prva generacija studenata na Umjetničku akademiju u Osijeku. Ova je godina u znaku obljetnice i desetog naraštaja studenata upisanih u akademsku godinu. Tomu u prilog, studenti i djelatnici UAOS-a organizirali su niz zanimljivih sadržaja.

Svakako najzanimljivija je praizvedba predstave „Princ Eugen” koja se održala u petak, 12. lipnja, u 21 sat u Manježu. Dekanica Helena Sablić Tomić s ponosom je najavila ovu slikovitu, mozaičnu, kolažnu priču o Savojskom i događanja i suradnike koji su uz studentsku pomoć najzaslužniji za realizaciju. Iako najmanji, bitan dio predstave je bila i novooformljena sitotiskarska radionica, koja je bila svečano otvorena i u rad puštena na dan praizvedbe već spomenute predstave. Kako je rekao voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost, doc. art. Stanislav Marijanović, radionica će studentima omogućiti uvid u rad i praksu na sitotiskarskom stroju, iako često korištenom u umjetnosti, ponegdje već u izumiranju, zaboravljenom i potisnutom suvremenom tehnologijom. Osim što će poslužiti za nastavu iz ilustracije, grafike, dizajna, stripa, nadaju se da će radionica i zaraditi poneku kunu kako bi se studentima pomoglo smanjiti troškove školovanja.

Režija i koordinacija predstave povjerena je Jasminu Novljakoviću. Uz glumce i lutkare, na sceni je bio i bend. Nisu radili biografsku predstavu, no bilo je mnogo elemenata iz života Eugena Savojskog.

Ideja je da se pozabavimo životom Eugena Savojskog u okviru našeg ulaska u EU, ali i povijesnog trenutka jer je njegov dolazak unio i prvi dah europske kulture – rekao je redatelj Jasmin Novljaković.

Cilj je projekta pokazati što studenti mogu, uključujući ambijentalni i ulični teatar, kao i glumački i lutkarski, kazalište sjena, videoprojekcije... - napomenuo je doc. art. Novljaković, zahvalivši i osječkom i varaždinskom HNK, koji su im pomogli u ostvarivanju cilja.

Izv. prof. art. Antoaneta Radočaj-Jerković, prodekanica za nastavu, dodala je da su oformili instrumentalni sastav i zbor koji će izvoditi poznate songove u novim aranžmanima. S obzirom na uključenost prve tri godine studija, projekt je nazvala gotovo “brucoškim”.

Velika zasluga ide i doc. art. Hrvoju Seršiću (koji je istaknuo važnost isticanja spoja lutkarstva i glume, ali i činjenicu da iako je studentska, predstava je izuzetno profesionalna) i Tamari Kučinović, višoj asistentici.

Europa i UAOS idu sukusu svih umjetnosti koje postoje ili bi trebale postojati pa mislim da ćemo u jednom trenutku prestati dijeliti teatar na lutkarstvo, glumu, pokret... Ovaj je projekt značajan jer se događa sukus glazbe, umjetnosti, glume, plesa... čemu Europa već dugo ide i mislim da bi tomu trebala ići i Hrvatska i ova akademija - naglasila je Tamara Kučinović.