Studentski zbor

Poštovane kolegice i kolege,

čast mi je biti izabran predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji kao legitimno izabrano tijelo štiti interese više od 18.000 tisuća studenata našeg Sveučilišta.

Poznato je da su studenti uvijek bili nositelji pozitivnih promjena i oni koji su svojim aktivizmom mijenjali naše društvo na bolje. Isti zadatak stavljam pred sebe i svoj tim – u suradnji s novoizabranom Upravom Sveučilišta aktivno ćemo raditi na poboljšanju studentskog standarda, unaprjeđenju i širenju lepeze studijskih programa, te naravno rješavanju problema s kojima se mi studenti svakodnevno susrećemo. Želimo poticati izvrsnost, ali i rješavati sporne situacije, stoga ćemo vratiti studente u fokus svih odluka koje se na Sveučilištu donose, imajući uvijek na umu da Sveučilište postoji zbog studenata.

Svakoga od 18.000 kolegica i kolega koji zajedno sa mnom studiraju na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pozivam da se aktivno uključe u naš rad. Želimo čuti Vaše probleme, pohvale, kritike, prijedloge kako unaprijediti bilo koji segment koji će nam studiranje učiniti kvalitetnijim, zanimljivijim, konkurentnijim. Zajedno možemo stvari mijenjati na bolje.

U svom planu i programu rada u nadolazećem razdoblju kao Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku fokus smo stavili na sljedeće točke:

  • Donošenje novih akata Studentskog zbora Sveučilišta kako bi isti bili usklađeni sa relevantnim zakonskim odredbama i odredbama sveučilišnih propisa (Statut Studentskog zbora Sveučilišta, poslovnik o radu Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta, novi pravilnik o studentskim izborima, novi pravilnik o raspodjeli sredstava za studentske udruge);
  • predlaganje izmjena i dopuna akata Sveučilišta (nužne su i neophodne izmjene Pravilnika o studijima i studiranju, izmjene natječaja/pravilnika o stipendiranju studenata na Sveučilištu, prijedlog donošenja pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade, prijedlog pravilnika o studiranju studenata s invaliditetom);
  • pojačavanje promotivnih aktivnosti s ciljem poticanja i promicanja studenskog aktivizma kroz volontiranje u studentskim zborovima i studentskim udrugama na Sveučilištu;
  • osmišljavanje i realiziranje različitih oblika neformalnih edukacija (govorništvo, pregovaračke vještine, pisanje i prijava projekata na fondove EU, strani jezici i sl.);
  • podnošenje kandidature za predsjedavanje Hrvatskim studentskim zborom kako bismo još više bili uključeni u predlaganje donošenja izmjena i dopuna, ali i kreiranje novih zakona koji će se ticati studenata.

Put do promjena nije uvijek lak, no uz zajednički rad, možemo puno toga postići, stoga Vas pozivam da nam se pridružite u radu i zajedno s nama učinite Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku sveučilištem po mjeri svakog studenta.